Bewegen vertraagt negatieve gevolgen veroudering

Voldoende beweging vertraagt de negatieve gevolgen van veroudering bij mensen met aandoeningen als artrose, cognitieve beperkingen en urine-incontinentie.

Dat blijkt uit onderzoek van Erwin Tak, waarop hij 31 oktober bij VU medisch centrum promoveert.
Volgens Tak kan een lichamelijk actieve leefstijl of een specifiek oefenprogramma deze beperkingen in het dagelijks leven van ouderen verminderen of zelfs voorkomen.

Oud worden brengt vaak ongemakken met zich mee. Aandoeningen als artrose, cognitieve beperkingen en urine-incontinentie leiden tot verlies van zelfstandigheid waardoor ouderen een groter beroep op zorg moeten doen. Door de vergrijzende bevolking neemt het aantal ouderen met deze aandoeningen alleen maar toe.

Afname
Gezondheidspsycholoog en TNO-onderzoeker Erwin Tak keek naar de relatie tussen dagelijkse lichamelijke activiteit en de kans op het ontstaan van beperkingen in het dagelijks leven bij deze ouderen. Tak laat zien dat bij regelmatig bewegen de kans op beperkingen met ruim 50 procent afneemt. Opvallend is ook dat dit geldt voor ouderen die al lichte beperkingen hebben.

De onderzoeker toont aan dat ouderen baat hebben bij een oefenprogramma. Dit geldt zelfs tot op hoge leeftijd en bij kwetsbare ouderen.

“De grootste uitdaging zal zijn om ouderen aan het bewegen te krijgen en vooral te houden. Slechts een kwart van de ouderen die meedoen met een oefenprogramma blijft na afloop bewegen. Aandacht voor kwalitatief goede instructeurs en de fysieke klachten van deelnemers kan dit verbeteren.”, aldus Tak.

Bron: NU.nl