COPD

COPD bij Fysio Engelen in s'Hertogenbosch

Wat is COPD

COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem (verminderde elasticiteit van de longblaasjes). Typische verschijnselen van COPD zijn hoesten en het opgeven van slijm. Kortademigheid bij inspanning is een ander veel voorkomend verschijnsel. De belangrijkste oorzaak van COPD is roken. De allerbeste behandeling is een rookvrij leven leiden. Het voorkomt verdere schade aan de longen. Stoppen is veruit de belangrijkste stap, want daardoor verergert de ziekte minder snel. Ook na jaren roken, is stoppen echt zinvol. COPD leidt vaak tot luchtweginfecties Hierdoor gaat de conditie achteruit. Deze perioden van infecties worden exacerbaties genoemd. Normaal ademen kost meer energie en levert benauwdheid op. Als de COPD verergert, leidt geringe inspanning al tot benauwdheid.

 

COPD kan niet worden genezen. Helaas is genezing niet mogelijk, maar behandeling wél, met leefregels, geneesmiddelen en therapie. Hierdoor kan verdere schade aan de luchtwegen worden voorkomen en klachten worden verminderd. Bij deze behandeling werken huisarts, longarts, fysiotherapeut, diëtist en longverpleegkundige nauw samen.

Wat doet de fysiotherapeut

De fysiotherapeut kan u deskundig begeleiden bij het verbeteren of onderhouden van uw conditie. Ook kan hij u uitleggen wat u juist wél en wat u beter níet kunt doen. In overleg met u en afgestemd op uw situatie stellen wij een trainingsprogramma op, ter verbetering van uw conditie. Eventueel krijgt u aangepaste oefeningen voor uw adem-, arm- of beenspieren.

Voldoende bewegen en trainen onder begeleiding van de fysiotherapeut is voor mensen met (ernstige) COPD noodzakelijk. De training zorgt ervoor, dat uw spieren sterker worden, waardoor ze geleidelijk minder zuurstof nodig hebben. Ook wordt uw uithoudingsvermogen zoveel mogelijk op peil gehouden of verbetert. U raakt minder snel vermoeid, u herstelt sneller na een infectie en voelt zich minder benauwd na inspanning. Ook is training goed tegen de bijwerkingen van bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden, die kunnen leiden tot zwakkere spieren en botontkalking.

Verder kunnen adem-oefeningen en hoesttechnieken u helpen bij kortademigheid, vastzittend slijm en problemen met de ademhaling. Ook is het aan te bevelen dat u uw medicijnen gebruikt zoals voorgeschreven. Medicijnen kunnen de longen niet herstellen, maar zorgen ervoor dat u minder hoest en minder kortademig wordt. Hierdoor is het vervolgens weer makkelijker om te kunnen trainen en uw dagelijkse activiteiten uit te voeren.

 

Training voor COPD vind plaats op maandag 11.00-12.30 uur, dinsdag 09.00-11.30 uur, donderdag 13.00-14.30 uur en vrijdag 11.00-12.30 uur.

COPD behandelingen bij Fysio Engelen

Hiervoor kunt u bij de volgende therapeut(en) terecht:

Bent u geïnteresseerd in fysiotherapie bij onze praktijk? Maak dan een afspraak met ons via de contactpagina!