Bekkentherapie

Bekkentherapie is voor mensen met problemen in het gebied van het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Deze spieren in deze regio’s spelen een belangrijke rol bij de houding, beweging en stabiliteit, maar ook hebben ze een functie bij seksualiteit. Zij zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. Het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren kan leiden tot pijn in de onderbuik, lage rug, bekken, bij het stuitje en het schaambeen.

Bekkentherapie behandeling

Tijdens de eerste afspraak worden de klachten zorgvuldig in kaart gebracht om zo mogelijk de oorzaak van de klachten op te sporen. Dan volgt er een uitleg en worden de behandelmogelijkheden doorgesproken, bijvoorbeeld:

  • Adviezen over eet-, drink-, en toiletgewoonten, etc
  • Blaastraining
  • Oefeningen om de controle over de bekkenbodem te herwinnen
  • Massage / oefentherapie voor het bekken
  • Houdings- en bewegingsadviezen voor het dagelijks leven
  • Zo nodig conditietraining om de belastbaarheid te verhogen
  • Voorkomen van bekkenpijn en/of functiestoornissen van de bekkenbodem bij zwangeren

Tijdens de behandeling kan een inwendig onderzoek worden uitgevoerd. Dit wordt altijd voordien aangegeven en is steeds in overleg met u en met uw toestemming. Ook kan er gebruik gemaakt worden van oefenhulpmiddelen of apparatuur om de functie van de bekkenbodemspieren herkenbaar te maken of te oefenen.

"Met goede zorg hoop ik de schaamte en beperkingen weg te nemen en ervoor te zorgen dat u weer vrijer kunt leven"

Nikki Küsters, Fysiotherapeute

Gespecialiseerd therapeut

Nikki

Nikki Küsters

Bekkenfysiotherapeute
In 2015 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut. Met werken...